Een ongeval kan iedereen overkomen. Ook op het werk. Daarom is het cruciaal dat er een hulpverlener aanwezig is op de werkvloer. De wettelijke bepalingen? Die zijn afhankelijk van de grootte van je organisatie en de risico’s van je concrete werkactiviteiten. Rest dus de vraag: welke hulp moet jouw onderneming voorzien?

Het wettelijke kader zit logisch ineen: hoe groter je bedrijf en hoe groter het risico op bedrijfsongevallen, hoe meer hulpverleners of nijverheidshelpers je nodig hebt. Wij leggen je uit welke opleidingen van toepassing zijn op jouw bedrijf.

 

Kleine onderneming: minstens basiskennis EHBO

Telt je bedrijf minder dan 20 werknemers? Dan is een werknemer met een basiskennis van EHBO voldoende. Ons advies: laat meerdere medewerkers de EHBO-initiatie van Six Minutes volgen. Zo staat er altijd iemand klaar in geval van nood.

 

Middelgrote onderneming: erkende nijverheidshelper nodig

Vanaf 20 werknemers moet je een erkende hulpverlener in huis hebben. Dat is een medewerker die een opleiding nijverheidshelper volgde. Bij Six Minutes leiden we je mensen op in twee of drie dagen tijd. Bovendien zijn onze cursussen erkend door de federale overheid. Dankzij de KMO-portefeuille kan je bovendien tot 40% van de kosten besparen.

Heeft je bedrijf een hoog risico op werkongevallen? Dan is 1 hulpverlener per 20 werknemers aangewezen.

 

Grote onderneming: professionele hulp verplicht

Voor organisaties met meer van 500 werknemers moet er minstens 1 professionele verpleegkundige bij je in dienst zijn. In zeer risicovolle sectoren moet dat al vanaf 200 werknemers. Zijn er meer dan 1000 medewerkers? Reken dan 1 verpleegkundige per 500 personen. Overleg met je preventieadviseur en ga op zoek naar de ideale kandidaat.

 

Meer arbeidsrisico’s, meer zorgen

In sommige sectoren lopen medewerkers een hoger risico op ongevallen. Het gaat onder andere om bedrijven uit de staalindustrie en de bouw-, auto-, en chemiesector. Zij moeten 1 erkende nijverheidshelper per 20 of 50 medewerkers voorzien – afhankelijk van het risico.

Een goede tip: kies voor een opleiding die zich toespitst op de veiligheidsrisico’s binnen jouw bedrijf. Met een EHBO-cursus op maat leer je omgaan met gevaarlijke situaties, van chemische brandwonden tot verdrinking of elektrocutie.

 

Op zoek naar een andere EHBO-cursus? Ontdek hier alle opleidingen voor jouw medewerkers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.