Elk jaar zijn er 400.000 personen in Europa het slachtoffer van een plotse hartstilstand, waarvan zowat 350.000 buiten een ziekenhuis. Dat komt overeen met 1.000 overlijdens per dag. Voor België betekent dat ongeveer 10.000 slachtoffers van een hartstilstand per jaar waarvan slechts zo'n 5 tot 10% dit overleeft. Cardiopulmonale reanimatie (CPR) verdubbelt tot verdriedubbelt de kans tot overleven.
Ook tijdens de huidige coronacrisis willen we bijzondere aandacht vragen voor het belang van reanimatie. Mensen zijn vandaag erg terughoudend om slachtoffers van plots hartfalen te helpen: tijdens de eerste helft van 2020 werd er aanzienlijk minder gereanimeerd en daalden de overlevingskansen van slachtoffers bijgevolg.
Hoe reanimeren in Coronatijden?
Recente medische richtlijnen tonen aan dat reanimatie bij plots hartfalen ook vandaag toegepast kunnen (én moeten) worden. Zolang zowel degene die de reanimatie toepast als het slachtoffer over een mondmasker beschikken, is dit veilig. Als het slachtoffer geen mondmasker draagt, dient men het masker zelf aan te brengen, om vervolgens de gekende reanimatie te beginnen.
Samengevat volgt u deze stappen:
1. Direct 112 (laten) bellen
2. Reanimeren: zet je mondmasker op en breng ook een mondmasker aan bij het slachtoffer
3. Vroeg defibrilleren: een AED mag je ALTIJD gebruiken, ook zonder mondmasker!
4. Vroege specialistische hulp
Bekijk zeker ook onderstaande video voor alle uitgebreide info.
Tot slot nog dit
Heb je een AED van CardioService? Naar aanleiding van World Restart a Heart Day op 16 oktober bezorgen wij al onze klanten 3 mondmaskers per brief. Die zijn bedoeld om toe te voegen aan de interventiekit van uw AED. Zo hebben omstaanders die meteen ter beschikking voor de reanimatie in geval van nood. Tip: maak meteen ook van de gelegenheid gebruik om uw toestel nog eens te controleren.